фото: Cancillería del Ecuador, УикипедияАмериканските гаранции относно отношението към основателя на

...
фото: Cancillería del Ecuador, УикипедияАмериканските гаранции относно отношението към основателя на
Коментари Харесай

Бащата на Асандж нарече нелепи аргументите на САЩ в съда в Лондон

фото: Cancillería del Ecuador, Уикипедия

Американските гаранции по отношение на отношението към създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж при положение на екстрадицията му в Щатите звучат неуместно и припомнят уверенията на Вашингтон за съществуването на оръжия за всеобщо заличаване в Ирак, сподели за РИА Новости бащата на Асандж Джон Шиптън.
В сряда Върховният съд на Лондон стартира двудневен обзор на жалбата на американското държавно управление против решението на английския съд да забрани изгонването на Асандж в Съединените щати. Правителството на Съединени американски щати оспорва решение, взето на 4 януари 2021 година от съдията от Централния углавен съд в Лондон Ванеса Барайцер, която отхвърли да екстрадира Асандж на управляващите на Съединени американски щати.

„ Гаранциите на Съединени американски щати против Джулиан неизбежно припомнят на американските гаранции за съществуването на оръжия за всеобщо заличаване в Ирак, а останалите причини на обвиняването, че Асандж е към момента жив и затова не може да се самоубие, са просто смешни “, сподели Шиптом. след първия ден на правосъдното съвещание.
Помогнете за възобновяване на църквата Успение Богородично!
 
В първия ден от чуването юристи, представляващи ползите на Съединени американски щати, обявиха, че вероятността от самоубийство не може да бъде причина за отвод за изгонване на Асандж. Американската страна твърди, че Асандж не попада в категорията на психологично болните, които не са в положение да устоят на желанието да се самоубият, а догатката на отбраната, че това може да се случи в бъдеще, е безспорна нечиста сделка. Съединени американски щати считат, че сега Асандж не е в такова психическо положение, което да попречи на екстрадицията му.

Съединените щати също по този начин потвърдиха гаранциите си, че при положение на екстрадиция на Асандж ще бъде предоставена каквато и да е здравна и психическа помощ, той няма да бъде държан в наказателна колония с най-голям режим на сигурност и няма да бъдат прилагани специфични административни ограничения по отношение на него, в случай че той прави спомагателни нарушавания. Освен това американското държавно управление твърди, че в случай че бъде наказан, Асандж ще може да изиска пренасяне в Австралия и да излежи присъдата си там. Споразуменията за трансфер ще бъдат предмет на решение на Австралия.

На втория ден от чуването думата ще бъде дадена на юристите на Асандж.
Главният редактор на WikiLeaks Кристин Храфнсон сподели пред кореспонденти след края на първия ден, че причините на Съединени американски щати за какво Асандж няма да се самоубие, в случай че бъде екстрадиран, звучат потискащо. Според него беше уморително непрекъснато да се чуват препратки към обстоятелството, че Асандж не е изложен на риск от самоубийство. Съпругата на Асандж по гражданското право Стела Морис от своя страна съобщи, че на следващия ден отбраната ще „ опровергае всички подвеждащи и американският скрит план за убийството на Джулиан ще отврати съда “.

Американските юристи си играят с живота на Асандж в съда, оповестиха от " Репортери без граници ".
Асандж, който е арестуван в пандиза с оптималната сигурност в Белмарш, взе участие в чуването посредством видеовръзка. В началото на процеса в Кралския съд в Лондон юристът на Асандж Едуард Фицджералд сподели пред съда, че клиентът му „ не се усеща в положение да участва на чуването “.

Асандж, упрекнат в полов тормоз и обезчестяване в Швеция през 2010 година, се укрива от юни 2012 година в посолството на Еквадор в Лондон, опасявайки се от екстрадиция. Сутринта на 11 април 2019 година той беше арестуван по искане на Съединени американски щати. Оттогава Асандж е държан в пандиза с оптималната сигурност Белмарш. Изслушването за екстрадиция стартира на 2 май 2019 година Малко по-късно американските управляващи оповестиха, че са повдигнали нови обвинявания против Асандж по 17 обвинявания в нарушавания на законите за шпионаж и откриване на секретна информация. Ако бъде екстрадиран в Съединените щати, Асандж го грози до 175 години затвор. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР